Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
2.8.2018 11:22
Ambasada BiH u Washingtonu sudjelovala na međunarodnom sajmu visokog obrazovanja “Education USA Forum and Global Showcase”

Ambasada Bosne i Hercegovine u Washingtonu je 31. jula 2018. godine sudjelovala na međunarodnom sajmu visokog obrazovanja “Education USA Forum and Global Showcase”, koji je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država. Predstavnici diplomatsko-konzularnih predstavništava u SAD-u, uz podršku savjetnika Education USA mreže, su imali priliku profesionalcima na akreditiranim američkim sveučilištima koji žele upisati, zaposliti i podržavati međunarodne studente u SAD predstaviti osnove i prioritete za razvoj visokog obrazovanja država iz kojih dolaze.  Sudionici foruma su stekli praktične vještine i proširili kapacitete istraživanja Education USA resursa kako bi osigurali bolji angažman i uspješnije studiranje i boravak studenata u SAD.  Informacije i promotivni materijali o strateškom i zakonodavnom okviru visokog obrazovanja na štandu Bosne i Hercegovine su izazvali veliku zainteresiranost sudionika Foruma.

Education USA je dio mreže Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država koju čini preko 400 međunarodnih savjetodavnih centara za učenike i studente u preko 170 zemalja. Ova mreža promovira visoko obrazovanje u SAD širom svijeta, nudeći tačne, sveobuhvatne i aktualne informacije o mogućnostima za studiranje na akreditiranim institucijama visokog obrazovanja u SAD. Education USA savjetodavni centri djeluju pri ambasadama i konzulatima SAD, Fulbright komisijama, sveučilišnim i neprofitnim organizacijama. Svake godine, Education USA savjetnici rade sa milionima studenata širom svijeta, nudeći širok spektar savjetodavnih usluga, a najčešće u oblasti procesa prijema, standardiziranih testiranja, finansiranja obrazovanja u SAD, procesa dobivanja studentskih viza, te priprema za odlazak u SAD.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.