Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
26.4.2018 9:19
Generalni konzul BiH u Frankfurtu Lučiano Kaluža posjetio izlagače iz Bosne i Hercegovine na Hannoverskom sajmu i održao sastanak s predstavnicima Privredne komore Hannover

Generalni konzul Bosne i Hercegovine u Frankfurtu Lučiano Kaluža i konzulica za ekonomske odnose Maja Dimitrijević posjetili su 26. aprila 2018. godine bosanskohercegovačke izlagače na Međunarodnom sajmu industrijskih tehnologija u Hannoveru i pozvali ih da zajednički rade na promociji i distribuciji svojih proizvoda u SR Njemačkoj. Istakli su da Generalni konzulat u Frankfurtu kao i ostali DKP BiH, stoje na raspolaganju svim domaćim kompanijama u smislu povezivanja i ostvarivanja poslovne saradnje sa Njemačkim privrednicima i institucijama.

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTKBiH) je desetu godinu uz podršku Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, te USAID WHAM projekta, organizirala nastup sedam kompanija iz BiH na prestižnom Međunarodnom sajmu industrijskih tehnologija u Hannoveru, koji se održao od 23. do 27. aprila 2018. godine. Na zajedničkom štandu Bosne i Hercegovine svoje proizvode metaloprerađivačke i mašinske industrije su predstavili: „TTO” iz Sarajeva, “Zinkteknik” iz Mostara, “TEM Mandeks” iz Širokog Brijega, “SIK” iz Mostara, “Medena Commerce” iz Tešnja, “Novi Jelšingrad” iz Banja Luke i “TIKT Manufaktura” iz Gradiške.

Generalni konzul Kaluža je u Hannoveru održao i radni sastanak sa predstavnicima Privredne komore Hannover (IHK - Industrie- und Handelskammer Hannover) kojemu su prisustvovali šef međunarodnog odjela Tilman Brunner i regionalni direktor za Evropu Tonio Boer. Dogovarani su načini saradnje, u smislu bržeg i efikasnijeg povezivanja firmi iz BiH sa kupcima i investitorima iz Njemačke. Predstavnici IHK Hannover su predložili da firme iz BiH održe prezentacije u njihovim prostorijama za zainteresirane kupce ili investitore iz nadležnosti ove njemačke Komore. Na taj način bi se firme mogle konkretnije povezati, s ciljem konačnog zaključivanja ugovora.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.