Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
9.3.2018 14:32
Ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Italiji Josip Gelo u radnoj posjeti Vicenzi

Ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Italiji Josip Gelo boravio je 09. marta 2018. godine u radnoj posjeti Vicenzi gdje se sastao sa predsjednikom Saveza provincija Italije (UPI) Achilleom Variatiem, privrednicima iz regije i dijasporom iz BiH.

Ambasador Gelo predstavio je predsjedniku Saveza provincija Italije Variatiu mogućnosti za  ulaganje preduzeća sa područja EU na području Bosne i Hercegovine, te ga upoznao sa sektorima koji bi bili interesantni za ulaganja. Dogovoren je nastavak saradnje te izražena potreba za jačanjem kulturne saradnje, i korištenje potencijala koje ima brojna dijaspora iz BiH u sjevernoj Italiji.

Tokom posjete održani su i radni sastanci sa vlasnicima preduzeća koja djeluju i imaju investicije na području BiH na kojima je diskutovano o iskustvima koje strani investitori imaju sa administracijom u BiH, kao i o mogućnostima da Ambasada BiH u Rimu posreduje i pomogne u komunikaciji i otklanjanju prepreka. Razgovarano je i o novim investicijama na području opskrbe električnom energijom, plinom, proizvodnje vještačkih gnojiva i drugih oblasti.

Na kraju posjeta Vicenzi ambasador Gelo obišao je prostorije ustanove IPAB koja se skrbi za promicanje i zaštitu dostojanstva ljudi i u kojima je prije 22 godine nastala ideja o osnivanju udruge „Insieme per Sarajevo“ te prisustvovao redovitoj skupštini udruge na kojoj se zahvalio udruzi, njenom predsjedniku Sante Bressanu, svim donatorima i talijanskim obiteljima na dvadesetdvogodišnjoj potpori posebno onim najugroženijima u Bosni i Hercegovini.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.