Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
5.12.2017 14:30
Ambasador Bosne i Hercegovine za Republiku Maltu Josip Gelo predao akreditivna pisma predsjednici Republike Malte Marie-Louisi Coleiro Preca

Ambasador Bosne i Hercegovine za Republiku Maltu, sa sjedištem u Rimu, Josip Gelo predao je 05. decembra 2017. godine akreditivna pisma predsjednici Republike Malte Marie - Louisi Coleiro Preca.

Ambasador Gelo je prenio predsjednici Coleiro Preca pozdrave Predsjedništva Bosne i Hercegovine i upoznao predsjednicu sa radom i naporima vlasti u BiH na ispunjenju zahtjeva za članstvo u EU i NATO.

Predsjednica Marie - Louise Colerio Preca je ponovila podršku Malte svim aspiracijama BiH te podsjetila da dvije zemlje imaju dobre i prijateljske odnose bez otvorenih pitanja. Istaknula je da je Malta imala težak put ulaska u EU, koji je tražio brojne unutrašnje promjene. Na svom putu ka EU, Malta je imala snažna protivljenja sa polja i iznutra, promjenama koje su bile nužne, no danas  nakon više od 10 godina, jasno je da se sav trud isplatio. Bosnu  Hercegovinu predsjednica je okarakterisala kao važnu zemlju partnera, koja igra bitnu ulogu u stabilnosti jugoistočne Evrope i posebno Mediterana, u čijem srcu se nalazi Malta.

Tokom razgovora obostrano je izražena zahvalnost i zadovoljstvo povodom razmjene podrški BiH i Malte za članstva u nekoliko međunarodnih organizacija. Predsjednica Malte je pozvala sve kulturne institucije u BiH da učestvuju u programu i događajima koji će se desiti tokom 2018. godine, kada je La Valetta evropska prijestolnica kulture. Predsjednica Colerio Preca je poželjela ambasadoru uspjeh u radu i naglasila da su njena vrata uvijek otvorena za saradnju po svim pitanjima od zajedničkog interesa za dvije zemlje. 

Na kraju susreta, prema običaju koji vlada na Malti, ambasador Gelo je napisao prigodnu posvetu u Ambasadorsku knjigu, te je učestvovao na posebnom prijemu koji je predsjednica Coleiro Preca organizovala u čast četiri novoimenovana ambasadora.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.