Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
3.4.2014 16:12
Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici Danka Savić otvorila izložbu “Češko Sarajevo”

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici Danka Savić 3. aprila 2014. godine   u galeriji Luka Praha u Pragu otvorila je izložbu pod nazivom “Češko Sarajevo” pod pokroviteljstvom Ambasade Bosne i Hercegovine u Pragu.  Na izložbi su   predstavljene stare razglednice Sarajeva i akvareli  češke slikarke Helene Vančurove, inače rođene Sarajke.

Ambasadorica Savić je otvarajući izložbu istakla da je godina u kojoj se obilježava stogodišnjica od izbijanja Prvog svjetskog rata i sarajevskog atentata, prilika  da se ožive sjećanja na tadašnje prisustvo i utjecaj Čeha u BiH. „O tome svjedoči i životni put  akademske slikarke Helene Vančurove, rođene u Sarajevu 1925.godine“ dodala je  ona.
 
O životu i njenom umjetničkom radu, na izložbi je govorila art menadžer Zvjezdana Marković. Razglednice starog Sarajeva je prikupio balkanofil Pavel Trojan,  inače  i autor prvog češkog Turističkog vodiča za BiH koji uskoro izlazi iz štampe.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.