Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
5.7.2021 13:32
Manifestacija „U sjećanje na Jadranku Stojaković“ održana u Japanu

Ambasada Bosne i Hercegovine u Japanu organizovala je kulturno-umjetničku manifestaciju „U sjećanje na Jadranku Stojaković“, 5. jula 2021. godine, u prostorijama Ambasade BiH u Tokiju. Ovaj događaj, održan u spomen na lik i stvaralačko djelo preminule kantautorke Jadranke Stojaković, okupio je vrhunske japanske muzičare, pjevače, tekstopisce i umjetnike, koji su i učestvovali u izvedbi programa. 

Ambasador BiH u Japanu Siniša Berjan je obratio se prisutnima i istaknuo da je svrha organizacije ovog događaja sjećanje na Jadrankina velika umjetnička dostignuća i na njenu plemenitu ličnost koja je ostavila snažan pečat na mnoge generacije na području bivše Jugoslavije, ali i Japana. Ovom prilikom, apostrofirana je Jadrankina neprocjenjiva vrijednost u ulozi našeg najboljeg kulturnog ambasadora u Japanu, te istaknute zasluge za uspostavljanje trajne i neraskidive veze između BiH i Japana. Ambasador Berjan je objasnio i kako se razvila ideja da Ambasada, zajedno sa Jadrankinim prijateljima i poštovaocima, organizuje manifestaciju „U sjećanje na Jadranku Stojaković“, te je izrazio uvjerenje da će se organizacija ovog događaja uspješno realizovati i u narednim godinama. Na kraju obraćanja, ambasador je naglasio da je mlađim generacijama ostavljeno u nasljeđe da sačuvaju uspomenu na ovog izvanrednog umjetnika.

U ime japanske strane, obzirom da je Jadranka provela više od 20 godina svog života u Japanu, obratio se Kuhiniko Kavazu, ambasador Japana za Zapadni Balkan. Ovaj istaknuti diplomata je naglasio da je Jadranka privlačila mnogo pažnje u Japanu, da je imala mnogo prijatelja i obožavatelja te da je upravo Jadranka bila ta koja je izgradila most koji spaja dvije zemlje i dvije kulture, što je umnogome doprinijelo sadašnjem prijateljstvu dvije zemlje. Ambasador Kavazu je podsjetio i na brojne projekte iz oblasti kulture u BiH koje je finansirala japanska vlada.

U ime Jadrankinih prijatelja, uz vizuelnu prezentaciju Jadrankinog života i rada, govorila je Ajumi Tomori, poznati japanski tekstopisac i prijateljica Jadranke Stojaković dok su se japanski muzičari, koji su nastupali na koncertima sa Jadrankom Stojaković širom bivše Jugoslavije i Japana, prisjetili zanimljivih priča i doživljaja iz perioda njihovog druženja.

U drugom dijelu programa održan je koncert Jadrankinih poznatih ali i onih neobjavljenih pjesama, što je izazvalo mnoštvo emocija među prisutnima. Osim muzičkog dijela, u prostorijama Ambasade je upriličena i izložba slika Jadranke Stojaković, koja je osim za muziku, bila izuzetno nadarena i za slikanje.

Kompletan program sa snimanja će se premijerno emitovati 24. jula u Japanu i BiH, što ima i simbolični karakter obzirom da je tog datuma Jadrankin rođendan.


 

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.