Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
18.6.2021 21:26
Ambasador BiH u Japanu Siniša Berjan posjetio „Grad nauke” Tsukubu

Ambasador Bosne i Hercegovine u Japanu Siniša Berjan posjetio je 18. juna 2021. godine „Grad nauke“ Tsukubu, u japanskoj prefekturi Ibaraki.

Tokom posjete u gradskoj upravi Tsukube ambasador Berjan se sastao sa gradonačelnikom Tatsuom Igarašijem. Sagovornici su tom prilikom razgovarali o mogućnostima saradnje i razmjeni iskustava u vezi sa implementacijom rješenja pametnih gradova /Smart Cities/, koji koriste digitalne i savremene komunikacijske tehnologije, s cilјem zadovolјenja potreba građana i pobolјšanja efikasnosti gradskih usluga.

Dogovoreno je i skoro održavanje radionice na ovu temu, uz učešće pojedinih lokalnih zajednica iz BiH i stručnjaka iz ove oblasti iz grada Tsukuba. Razgovarano je i o iniciranju akademske saradnje s obzirom na to da je u Tsukubi smješteno više od 100 nacionalnih naučno-istraživačkih instituta i da je tokom 60-tih godina ovaj grad proglašen „Gradom nauke“, te da je u njemu lociran čak i svemirski istraživački centar.

Na Tsukuba univerzitetu ambasador Berjan se sastao sa rektorom Kuosuke Nagatom, prorektorom za međunarodnu saradnju Karolajn Bentonom te drugim predstavnicima Univerziteta. Razmijenjena su mišljenja o potencijalnim oblastima saradnje, prvenstveno u području medicine i polјoprivrede te naglašena spremnost za saradnju kada je riječ o promociji japanskog jezika, istorije i kulture u BiH. Tokom sastanka razgovaralo se i o mogućnostima i uslovima međusobne razmjene studenata.

Na kraju posjete ambasador Berjan je razgovarao sa studentima iz svih dijelova svijeta o njihovim iskustvima studiranja na Tsukuba univerzitetu.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.