Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
18.6.2021 14:54
Ambasadorica BiH u Španjolskoj Danka Savić posjetila Zaragozu

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Kraljevini Španjolskoj Danka Savić je 17. i 18. juna 2021. godine boravila u posjeti Zaragozi, glavnom gradu španjolske regije Aragon, gdje je razgovarala sa gradonačelnikom Zaragoze Jorgeom Azcónom Navarrom i njegovim suradnicima o važnoj ulozi koju je Španjolska imala u BiH u posljednja tri desetljeća, te o jačanju suradnje između naših gradova.

Na ovom sastanku razgovarano o tome kako da se do sada uspostavljene veze između naših gradova obnove i učvrste. Aragon je regija iz koje potiče značajan broj španjolskih vojnika koji su sudjelovali u mirovnim misijama u našoj zemlji, a Zaragoza je prije gotovo dva desetljeća uspostavila i specijalne veze sa Mostarom. Ambasadorica Savić i gradonačelnik Azcón Navarro razmatrali su mogućnosti suradnje u vojnoj, kulturnoj i ekonomskoj oblasti, te u oblasti turizma kao i organiziranje događaja u Zaragozi kojima bi se promovirala ova suradnja.

Ambasadorica Savić se u Zaragozi susrela i sa svjetski poznatim fotoreporterom Gervasiom Sánchezom, koji je tokom rata u BiH boravio u našoj zemlji i koji je autor nekoliko monografija kao i jedne od najpotresnijih fotografija iz ratnog Sarajeva, fotografije razrušene Vijećnice. Sánchez je od 1998. godine i posebni izaslanik za mir UNESCO-a, a nedavno je u Španjolskoj premijerno prikazan dokumentarni film "Álbum de posguerra", koji su režirali Ángel Leiro i Airy Maragall, o ponovnom susretu ovog nagrađivanog fotoreportera s nekim od protagonista njegove knjige "El cerco de Sarajevo".

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.