Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
15.6.2021 14:56
Ambasador BiH u Republici Austriji Kemal Kozarić razgovarao sa predsjednikom i osnivačem Instituta regiona Evrope (IRE) Franzom Schausbergerom

Ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Austriji Kemal Kozarić sastao se 15. juna 2021. godine, u prostorijama Ambasade Bosne i Hercegovine u Beču, sa predsjednikom i osnivačem Instituta regiona Evrope (IRE) i specijalnim savjetnikom Evropske komisije Franzom Schausbergerom.

Tema sastanka je bio 17. evropski samit koji će se, u organizaciji Instituta regija Evrope, održati od 26. do 28. septembra 2021. godine u Salzburgu.

U uvodnom dijelu sastanka, ambasador Kemal Kozarić je izrazio zadovoljstvo izuzetnom saradnjom Republike Austrije i Bosne i Hercegovine na svim nivoima i naglasio da je Republika Austrija najznačajniji ekonomski partner Bosne i Hercegovine, sa ukupnim ulaganjima u BiH u obimu od preko 1,3 milijarde eura, pri čemu u BiH posluje oko 300 kompanija čiji su osnivači privrednici iz Republike Austrije, a koje zapošljavaju oko 11 000 ljudi. Dodao je da je bosanskohercegovačka dijaspora, koja broji oko 170 000 ljudi koji žive i rade u Republici Austriji, dala veliki doprinos dobrim odnosima između dvije zemlje.

Predsjednik i osnivač Instituta regiona Evrope (IRE) Franz Schausberger je istakao značaj regionalne saradnje i izrazio zadovoljstvo uspješnom saradnjom institucija Bosne i Hercegovine i IRE-a u prethodnom periodu. Izrazio je uvjerenje da će i ove godine na Salzburškom evropskom samitu učestvovati veliki broj visokih zvaničnika iz EU i zemalja Zapadnog Balkana, te naglasio da bi mu bila izuzetna čast i zadovoljstvo da na samitu u Salzburgu učestvuje zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković.

Na kraju sastanka, ambasador Kozarić je izrazio uvjerenje da će i ove godine Salzburški evropski samit biti vrhunski organizovan i posjećen događaj, kao i prethodnih godina, te dodao da očekuje da će na samitu uzeti učešće visoki zvaničnici iz Bosne i Hercegovine.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.