Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
11.6.2021 16:13
Promocija knjige "Dayton 1995. La fine della guerra in Bosnia ed Erzegovina, l'inizio del un nuovo caos"

Ambasada Bosne i Hercegovine u Republici Italiji, Ambasada Bosne i Hercegovine pri Svetoj Stolici i Suverenom Malteškom Redu i Počasni konzulat Bosne i Hercegovine u Genovi organizirali su 11. juna 2021. godine na Univerzitetu Maria Santissima Assunta promociju knjige "Dayton 1995. La fine della guerra in Bosnia ed Erzegovina, l'inizio del un nuovo caos", u izdanju izdavačke kuće INFINITO. Radi se o zborniku radova dvadeset i šest autora, svjedoka vremena bosanskohercegovačke suvremene historije.
 
Nakon uvodnih riječi, obraćanja ambasadora Bosne i Hercegovine u Republici Italiji Slavka Matanovića, prisutnima su se obratili i rektor Univerziteta LUMS prof. dr. Francesco Bonini, ambasador Bosne i Hercegovine pri Svetoj Stolici i Suverenom Malteškom Redu Igor Žontar, te promotori knjige prof. dr. Silvio Ziliotto, koji je ujedno i urednik prvog izdanja, i prof. dr. Franjo Topić.
 
Daytonski mirovni sporazum predstavlja trajni pečat kolektivnog sjećanja svjedoka bosanskohercegovačke historije, sporazum koji je dugogodišnjim intenziviranjem diplomatsko-političkih aktivnosti u konačnici rezultirao uspostavljanjem trajnog mira na području Bosne i Hercegovine. Tokom promocije, govornici su istakli potrebu kontinuiranog promišljanja o vrijednosti i ishodu sporazuma, ali i važnost kolektivnog sjećanja kao trajnog pečata historijske stvarnosti Bosne i Hercegovine.
 
Naglašen je i značaj dobrih historijskih, trgovinskih i humanitarnih odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Italije, te važnost ponovne potrebe govora o Bosni i Hercegovini kao zemlji čiji je jedan od primarnih vanjskopolitičkih ciljeva integracija u zajednicu evropskih naroda. 

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.