Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
12.2.2021 14:58
Predstavljena virtualna izložba fotografija ambasadora BiH u Republici Indiji Muhameda Čengića

U okviru programa otvaranja 9. Globalnog festivala novinarstva, 12. februara 2021. godine predstavljena je virtualna izložba fotografija ambasadora Bosne i Hercegovine u Republici Indiji Muhameda Čengića. Izložba je organizirana uz pomoć i podršku indijskog Međunarodnog vijeća za medijsku i zabavnu industriju (ICMEI) i Međunarodnog novinarskog centra (IJC). Predstavljeno je 35 fotografija sa opisom mjesta nastanka, a izložbu je pratilo130 sudionika.

Prije početka održan je webinar o izložbi na kojem su pored ambasadora sudjelovali i predstavnici organizatora Festivala, ministarstva kulture i kulturnih institucija Indije.

Ambasador Čengić se zahvalio učesnicima na podršci u organizaciji virtuelne izložbe i istakao da i u vremenima restrikcija i pandemije kulturno povezivanje ne treba da poznaje granice. Izrazio je očekivanje da će zbirka fotografija sa najvećeg vjerskog rituala u Indiji inicirati druge diplomate da putem svojih objektiva zabilježe bogatu indijsku kulturu i tradiciju i prenesu poruke jedinstva čovjeka i prirode kroz živopisne fotografije.

Predsjednik ICMEI profesor Sandeep Marwah je izrazio zahvalnost ambasadoru Čengiću na katalogu sa zbirkom fotografija pod nazivom Kumbh Mela, napravljenih u februaru 2019.godini tokom najvećeg i najstarijeg hinduističkog vjerskog rituala Prayagraj Kumbh Mela.

Predstavnica Ministarstva kulture Indije Hemlata S Mohan istakla je važnost razvoja kulturnih veza i povezivanja tradicija i kultura kroz različite oblike umjetničkog izražavanja. Direktor Globalnog festivala novinarstva Sushil Bharti zahvalio se svim učesnicima pozivajući ih da svojim radom i djelovanjem doprinose razvoju i jačanju kulturnih veza sa Indijom.

Ostali sudionici su čestitali ambasadoru na zbirci fotografija, koje u najboljem svijetlu predstavljaju običaje indijske vjerske tradicije.

Link za virtualnu izložbu fotografija:

https://artspaces.kunstmatrix.com/en/exhibition/4607436/kumbh

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.