Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
13.1.2021 12:35
Ambasador BiH u Republici Indiji Muhamed Čengić sastao se sa generalnim direktorom ICCR-a Dineshom K. Patnaikom

Ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Indiji Muhamed Čengić sastao se 13. januara 2021. godine sa generalnim direktorom Indijskog vijeća za međunarodnu kulturnu saradnju (ICCR) Dineshom K. Patnaikom.

Tom prilikom ambasador Čengić je zahvalio na podršci u realizaciji Izložbe fotografija Kumb Mela, koja je održana 06. decembra 2019.godine, u galeriji Indijskog kulturnog centra u Kolkati i pozvao ICCR da podrži inicijativu za postavljanje izložbe fotografija u Nju Delhiju, što je ambasador Patnaik i prihvatio.

Sagovornici su ocijenili da bi predstavljanje zbirke fotografija sa najvećeg vjerskog rituala u Indiji naišlo na veliku zainteresovanost u indijskoj javnosti i diplomatskim krugovima, poput zainteresovanosti u Kolkati. Dogovoreno je da se krene u pripremu realizacije izložbe u prostorijama ICCR u Nju Delhiju, koja bi se trebala organizovati u martu ove godine.

Ambasador Patnaik je tokom susreta istakao da, pored programa stipendija, ICCR pruža podršku u realizaciji programa jačanja kulturne saradnje zemalja sa Indijom, kao i promocije indijske kulture u inostranstvu. 

Osnovni ciljevi ICCR su aktivno učešće u formulisanju i sprovođenju politika i programa koji se odnose na podsticanje i jačanje kulturnih odnosa i međusobnog razumijevanja između Indije i drugih zemalja, promovisanje kulturne razmjene sa drugim zemljama i narodima i razvoj odnosa sa nacijama.

ICCR sa mandatom upravljanja programima stipendiranja godišnje dodjeljuje stranim studentima iz 140 zemalja oko 3940 stipendija u 26 različitih oblasti. U cilju transparentnosti i implementacije projekta  “Digital India”, ICCR je pokrenuo portal “Admissions to Alumni (A2A)”, http://a2ascholarships.iccr.gov.in na kojem se mogu naći informacije o programima stipendija, univerzitetima i uputstvima o načinu apliciranja.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.