Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
21.2.2020 14:22
Ambasadorica BiH u Republici Srbiji Aida Smajić posjetila izlagače iz Bosne i Hercegovine na 42. Sajmu turizma u Beogradu

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Srbiji Aida Smajić je 20. februara 2020. godine posjetila izlagače iz Bosne i Hercegovine na 42. Međunarodnom sajmu turizma koji se od 20. do 23. februara 2020. godine održava u Beogradu. Na 42. Međunarodnom sajmu turizma i tri srodne manifestacije, Sajam vina, Međunarodni sajam opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo, i Sajam suvenira, među više od 900 izlagača iz 40 zemalja, učestvuju i izlagači iz Bosne i Hercegovine.

Ambasadorica Smajić je posjetila štand Bosne i Hercegovine na kojem su se zajednički predstavile Turistička zajednica Kantona Sarajevo, klaster turističke zajednice Hercegovčko-neretvanskog Kantona, te Turistička zajednica Tuzlanskog Kantona i grada Tuzle. Ambasadorica Smajić se u razgovorima sa direktorima ovih turističkih zajednica interesirala o dosadašnjim uspjesima, rezultatima, mogućnostima i predstojećim aktivnostima u ovom brzorastućem segmentu privredne djelatnosti BiH, ali i o problemima sa kojima se svakodnevno susreću zaposleni u ovoj oblasti.

Ambasadorica Smajić je posjetila i štand Turističke organizacije Republike Srpske gdje je prisustvovala svečanoj prezentaciji turističkih i banjskih potencijala Višegrada. Prezentaciji su prisustvovali predsjednici opština Foča i Višegrad, te predstavnici drugih opština sa ovog područja kao i hotelijeri koji su prezentaciju turističkih potencijala Višegrada upotpunili gastronomskom ponudom tradicionalnih jela i specijaliteta. Na štandu su predstavljeni i turistički potencijali olimpijske planine Jahorine kao i interesantna turistička ponuda grada Trebinja.

Ambasadorica Smajić je u razgovorima sa učesnicima i prezenterima ljepota i mogućnosti turizma u Bosni i Hercegovini izrazila zadovoljstvo dostojanstvenom prezentacijom i ponudila pomoć Ambasade Bosne i Hercegovine u Beogradu, a sve u cilju boljeg, kvalitetnijeg i zajedničkog nastupa na ovakvim događajima. Da bi Bosnu i Hercegovinu brendirali kao državu, zaključci su nakon razgovora sa predstavnicima i promotorima BiH turizma na sajmu u Beogradu, moramo promovirati svoj multikulturalni i multietnički identitet, početi istinski voljeti njene prirodne ljepote, kulturno i historijsko naslijeđe i graditi reputaciju stabilne, moderne i funkcionalne države, uz mnogo više ulaganja. Brendiranje države važno je ne samo zbog privlačenja stranih turista i investitora, nego i za osnaživanje uloge Bosne i Hercegovine u političkim i međunarodnim odnosima.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.