Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
19.2.2020 16:02
Veleposlanik BiH pri Suverenom viteškom malteškom redu Igor Žontar predao vjerodajnice princu i velikom meštru Fra Giacomou dalla Torreu del Tempiu di Sanguinettou

Veleposlanik Bosne i Hercegovine pri Suverenom viteškom malteškom redu Igor Žontar je 19. veljače 2020. godine predao vjerodajnice princu i velikom meštru Fra Giacomou dalla Torreu del Tempiu di Sanguinettou.

Prigodnim obraćanjem veleposlanik se Žontar, kao prvi akreditirani veleposlanik Bosne i Hercegovine pri Suverenom viteškom malteškom redu, zahvalio na dosadašnjoj pomoći Bosni i Hercegovini, a osobito na iznimnom zalaganju i značaju humanitarnog rada i provedenih aktivnosti u području zdravstva i obrazovanja u Bosni i Hercegovini.

Ovom je prigodom ponovno iskazana obostrana spremnost jačanja postojećih dobrih bilateralnih odnosa, a među najznačajnim okvirima daljnje suradnje razgovaralo se o finalizaciji aktivnosti vezanih za potpisivanje Sporazuma o suradnji između Bosne i Hercegovine i Suverenog viteškog malteškog reda. Tijekom razgovora je izraženo zadovoljstvo inteziviranjem dobrih bilateralnih odnosa, a što osobito potvrđuje činjenica imenovanja veleposlanika Bosne i Hercegovine.

Novoimenovani veleposlanik je ovom prigodom velikog meštra di Sanguinettoa upoznao s činjenicom da je jedan od trajnih, prioritetnih vanjskopolitičkih ciljeva pristupanje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji. S druge strane je iskazano zalaganje Malteškog reda za što bržu integraciju Bosne i Hercegovine u zajednicu europskih naroda, kao vid trajnog rješenja trenutačnih odnosa, te zabrinutost trenutačnim procesom napuštanja zemlje. Razgovaralo se i o aktuelnoj situaciji u vezi s migrantskom krizom i njezinim utjecajem na različite segmente društva.

Svečanoj ceremoniji predaje vjerodajnica nazočili su i kancelar Malteškog reda, ministar vanjskih poslova, diplomatski savjetnik velikog kancelara i desk oficir za Europu Odjela vanjskih poslova, te prva tajnica veleposlanstva Bosne i Hercegovine Anisa Kerken.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.