Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
3.2.2020 12:38
Ambasador BiH za Šri Lanku Muhamed Čengić razgovarao sa premijerom Šri Lanke Mahindom Rajapaksom

Ambasador Bosne i Hercegovine za Demokratsku Socijalističku Republiku Šri Lanku sa sjedištem u New Delhiju Muhamed Čengić, susreo se 3. februara 2020. godine u Colombu sa premijerom Šri Lanke Mahindom Rajapaksom. Ambasador Čengić boravi u Šri Lanci po pozivu MVP Šri Lanke radi učešća na svečanoj ceremoniji obilježavanja Dana nezavisnosti, koja se održava 4. februara.

Ambasador  Čengić se zahvalio premijeru Mahinda Rajapaksi na prijemu i istakao dobre i prijateljske odnose, kao i zajedničke vrijednosti koje povezuju narode dvije zemlje i naglasio da obje zemlje predstavljaju jedinstvene turističke destinacije zbog prirodnih ljepota, bogatog kulturno historijskog nasljeđa i tradicija. Čestitao je premijeru godišnjicu nezavisnosti i izrazio podršku u promociji različitih oblika saradnje u oblasti ekonomije, trgovine, nauke, kulture, tehnologije, sporta, zdravlja, zaštite okoliša na principima jednakosti i obostrane koristi, koji će doprinijeti prosperitetu i razvoju obje zemlje.

Premijer Mahinda Rajapaksa se zahvalio ambasadoru Čengiću na učešću u ceremoniji obilježavanja 72. godišnjice nezavisnosti i istakao da dvije prijateljske zemlje nemaju otvorenih pitanja. Naglasio je da postoje velike mogućnosti unapređenja saradnje na polju turizma, te da je prema podacima Quest Lanka Tours iz Colomba, prošle godine BiH posjetilo 2000 turista iz Šri Lanke. Ove posjete odnose se na turističke regionalne ture sa fokusom na Međugorje. Izrazio je interes za saradnju na polju metalne industrije, kao i razmjenu iskustava u oblasti izgradnje mira, jačanja institucija i razvoja postkonfliktnih društava.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.