Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
29.1.2020 12:56
Ambasadorica BiH u Kraljevini Španiji Danka Savić razgovarala sa izvršnim direktorom Međunarodnog vijeća za maslinovo ulje Abdellatifom Ghedirom

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Kraljevini Španiji Danka Savić razgovarala je 29. januara 2020. godine sa izvršnim direktorom Međunarodnog vijeća za maslinovo ulje (International Olive Council – IOC) Abdellatifom Ghedirom. Međunarodno vijeće za masline, čije je sjedište u Madridu, krovna je institucija za masline i maslinovo ulje u svijetu i ima 43 zemlje članice.

Razgovor je održan na inicijativu Ambasade BiH u Madridu kako bi se prikupile informacije o organizaciji i mogućnostima članstva BiH u ovoj organizaciji. Ambasadorica Savić upoznala je izvršnog direktora Ghediru s tim da Bosna i Hercegovina ima potencijal za razvoj maslinarstva te da je područje Hercegovine, zbog klimatskih uslova, posebno pogodno za uzgoj maslina. Prema procjenama oko 1,5 hiljada hektara zemljišta na području hercegovačkih općina ima predispozicije za razvoj maslinarstva.

IOC nije agencija Ujedinjenih nacija ali Vijeće radi pod zaštitom UN i okuplja eksperte za maslinarstvo iz cijeloga svijeta. Izvršni direktor IOC-a Ghedira je kazao da je članstvo u organizaciji korisno za sve zemlje. Naime, članice imaju pravo na pomoć stručnjaka za maslinarstvo te dodjelu stipendija za studente agronomije koji su zainteresovani za usavršavanje u oblasti maslinarstva. Izrazio je nadu da će i naša zemlja uskoro postati članicom IOC-a.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.