Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
29.11.2019 14:38
Stalni predstavnik BiH pri međunarodnim organizacijama u Beču ambasador Siniša Bencun učestvovao je na 10. sastanku upravljačkog komiteta UNODC-ovog Regionalnog projekta za Jugoistočnu Evropu

Stalni predstavnik BiH pri međunarodnim organizacijama u Beču ambasador Siniša Bencun učestvovao je na 10. sastanku upravljačkog komiteta UNODC-ovog Regionalnog projekta za Jugoistočnu Evropu koji se 29. novembra 2019. održao u Beču.

Ambasador Bencun je u svom govoru istakao značaj novog Regionalnog projekta za Jugoistočnu Evropu za period 2020-2023 za cijeli region, te naveo nekoliko ključnih rezultata projekata koji su ranije realizovani u BiH, uključujući program kontrole kontejnera na graničnom prelazu Bijača, te program obuke koju su u Francuskoj prošli zaposleni u policiji, tužilaštvu i finansijskim inspekcijama Republike Srpske, Federacije BiH, ali i državnog nivoa, u cilju suzbijanja pranja novca, organizovanog kriminala i finansiranja terorizma. U oblasti kontrole granica, ambasador Bencun je posebno pozdravio buduće tripartitne projekte sa Srbijom i Hrvatskom, te nastavak programa kontrole kontejnera u narednoj godini na aerodromu Sarajevo i graničnom prelazu Gradiška.

Sastanak je uvodnim obraćanjem otvorio izvršni direktor UN-ove Kancelarije za droge i kriminal (UNODC) Jurij Fedotov. Na sastanku je predstavljen novi Regionalni projekat za Jugoistočnu Evropu za period od 2020-2023. godine  za koji je planiran budžet od 22,5 miliona dolara, a do sada je osigurano 14,7 miliona od nekoliko zemalja donatora. Radi se o nastavku ranijeg regionalnog programa, čiji je fokus na nekoliko oblasti sa projektima koje se odnose na sprovođenje zakona i pojačanu kontrolu granica, jačanje borbe protiv organizovanog kriminala, suzbijanje nezakonitih finansijkih tokova, prevencija upotrebe droga, podrška istraživačkim aktivnostima, te saradnju sa civilnim društvom.
Pomenutom sastanku, osim ambasadora, prisustvovao je i pomoćnik ministra bezbjednosti BiH Samir Rizvo.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.