Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
15.11.2019 11:50
Ambasador BiH u Arapskoj Republici Egipat Sidik Spahić učestvovao na Samitu ICPD25 u Nairobiju

Ambasador Bosne i Hercegovine u Arapskoj Republici Egipat Sidik Spahić učestvovao je od 12. do 14. novembra 2019. godine na Samitu o ICPD25 (Međunarodna konferencija o stanovništvu i razvoju 25) u Nairobiju. Samit je bio posvećen obilježavanju 25. godišnjice Međunarodne konferencije o stanovništvu i razvoju.

Tom prilikom ambasador Spahić je naglasio podršku Bosne i Hercegovine proklamiranim ciljevima konferencije i potvrdio opredijeljenost BiH da nastavi saradnju sa Fondom Ujedinjenih nacija za stanovništvo (UNFPA).

Na Samitu, koji je okupio brojne dužnosnike, šefove država, parlamentarce te predstavnike nevladinih organizacija, objavljene su finansijske i programske obaveze, politike i druge inicijative koje imaju za svrhu ostvarenje ciljeva koji proizilaze iz ICPD-a održanog 1994. godine u Kairu. Svjetski čelnici te predstavnici civilnog društva i privatnog sektora obavezali su se u Nairobiju na akcije koje će do 2030. godine okončati smrtnost majki, udovoljiti potrebama za kontracepcijskim sredstvima i zaustaviti rodno zasnovano nasilje.

Ambasador Spahić je na Samitu u Nairobiju predsjedavao sesijom Značajna participacija mladih, koja je bila posvećena učestvovanju mladih u društvenim procesima.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.