Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
13.11.2019 10:43
Ambasadorica BiH Mirsada Čolaković razgovarala sa ministricom za migracije Kraljevine Nizozemske Ankie Broekers- Knol

Ambasadorica BiH u Kraljevini Nizozemskoj Mirsada Čolaković se 12. novembra 2019. godine  sastala sa ministricom za migracije i državnom sekretarkom u Ministarstvu pravde i sigurnosti Kraljevine Nizozemske Ankie Broekers-Knol. Sastanak je održan u formi trilaterale jer je pored predstavnice BiH, na sastanku učestvovala i otpravnica poslova a. i. Republike Srbije Marija Bošković.

Ambasadorica Čolaković je upoznala ministricu Ankie Broekers-Knol sa trenutnom situacijom u Bosni i Hercegovini vezano za migrantsku krizu, a koja ima sve izraženiji kako humanitarni, tako i bezbjednosni aspekt. Istakla je da nadležne institucije Bosne i Hercegovine rade na rješavanju pomenutog problema  u skladu sa svojim mogućnostima. Međutim, Bosna i Hercegovina nije u mogućnosti da sama adekvatno odgovori na krizu ovih razmjera. Ambasadorica se također osvrnula i na regionalni aspekt ovog problema, kao i na činjenicu da migranti koji dolaze u naš region tzv. balkanskom rutom, ulaze u najvećem broju iz zemalja koje su članice Evropske unije.

Pomenula je da Bosna i Hercegovina na zapadnoj strani ima najdužu granicu sa zemljom koja je u Evropskoj uniji, te da time ova situacija nije problem samo Bosne i Hercegovine i regiona, već i Unije u cjelini.

Ministrica Broekers-Knol je iskazala zainteresovanost i razumijevanje za ozbiljnost ove krize, navodeći da bi i mnogo jače ekonomije od ekonomije BiH osjetile posljedice i težinu migrantske krize. Nadalje navela  je da je u javnosti, kako u njenoj zemlji, tako i u većini EU zemalja, dominantnija priča o mediteranskoj, nego o  balkanskoj ruti, kojoj  se pridaje manja pažnja. Ministrica je izrazila spremnost da u okviru svojih nadležnosti pruži konkretnu pomoć, koju bi trebalo detaljnije razraditi. Smatra da se Evropska unija mora angažovati aktivnije u rješavanju ove krize.

Na sastanku je predloženo održavanje susreta na ministarskom nivou između Kraljevine Nizozemske i Bosne i Hercegovine, kako bi se detaljnije razgovaralo o navedenoj temi.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.