Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
24.10.2019 16:00
Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri međunarodnim organizacijama u Beču Siniša Bencun na Mediteranskoj konferenciji OSCE-a u Tirani

Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri međunarodnim organizacijama u Beču ambasador Siniša Bencun, učestvuje 24. i 25. oktobra 2019. godine na Mediteranskoj konferenciji OSCE-a u Tirani. Konferencija je fokusirana na 25. godišnjicu Mediteranske kontakt grupe, i dostignuća, izazove i buduće prilike za saradnju OSCE-a sa 6 zemalja Mediteranskog partnerstva (Maroko, Tunis, Alžir, Egipat Jordan i Izrael). Konferenciju je otvorio albanski ministar vanjskih poslova Gent Cakaj, a jedan od uvodničara bio je i mađarski ministar Peter Sijarto.

Ambasador Bencun zahvalio se albanskim domaćinima konferencije, i izrazio nadu da će njihovo predsjedavanje OSCE-om iduće godine biti podstrek zemljama zapadnog Balkana da u što većoj mjeri govore zajedničkim jezikom prema OSCE-u i drugim regionalnim organizacijama. U sesiji koja se odnosila na inkluziju mladih kao instrumenta prevencije u borbi protiv nasilnog ekstremizma i radikalizma, ambasador Bencun naglasio je da transnacionalne prijetnje moraju biti tretirane na regionalnim a ne lokalnim platformama, i u tom smislu pozdravio rad Regionalne asocijacije za saradnju mladih (RAYCO) na zapadnom Balkanu. Dodao je da ova i slične regionalne inicijative mogu biti preslikane i u zemljama Mediteranskog partnerstva, u cilju intenzivnog rada sa mladima koji će za posljedicu imati prevenciju ekstremizma i radikalizma.

Konferencija nastavlja s radom 25. oktobra radnom sesijom „Izgradnja mostova između dvije obale Mediterana – uloga povezivanja, digitalizacije, održivog razvoja i ekonomskog rasta u unaprjeđivanju zajedničke bezbjednosti na Mediteranu“.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.