Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
26.9.2019 16:58
Stalna predstavnica BiH pri Ujedinjenim narodima u Ženevi ambasadorica Nermina Kapetanović učestvovala na zasjedanju Vijeća za ljudska prava

Stalna predstavnica BiH pri Ujedinjenim narodima u Ženevi ambasadorica Nermina Kapetanović učestvovala je na 42. zasjedanju Vijeća za ljudska prava UN-a, koje se od 9. do 27. septembra 2019. godine održava u Ženevi.

Ambasadorica Kapetanović obratila se na ovom najvišem forumu ljudskih prava povodom godišnjeg izvještaja visokog komesara UN-a za ljudska prava, izvještaja specijalnih izvjestitelja iz oblasti ljudskih prava pritvorenika te na temu održivog razvoja.

Zasjedanje je počelo je uvodnim obraćanjem predsjednika Vijeća za ljudska prava Coly Secka. Godišnji izvještaj o ljudskim pravima predstavila je visoki komesar UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet osvrćući se na  stanje ljudskih prava trenutno u svijetu, sa posebnim akcentom na klimatske promjene, krizu u Sahel regiji - Burkini Faso, Maliju i Nigeru, Kašmiru i Afganistanu te na ugrožavanje ljudskih prava u Burundiju i Mijanmaru.
 
Neke od tema koje su bile zastupljene na ovom zasjedanju bile su u vezi sa pitanjima lokalnih vlada i ljudskih prava, svjetskog programa za edukaciju iz oblasti ljudskih prava, smanjenja stope smrtnosti, prava na razvoj, nekompatibilnosti između demokratije i rasizma, ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava, pristupa čistoj vodi i sanitarnim uvjetima, savremenih oblika ropstva te ljudskih prava starijih osoba.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.