Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
18.9.2019 12:26
Ambasador Siniša Bencun učestvovao na godišnjoj konferenciji OSCE-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR)

   Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri međunarodnim organizacijama u Beču ambasador Siniša Bencun je 16. i 17. septembra 2019. godine učestvovao na godišnjoj konferenciji Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OSCE-a (ODIHR) u Varšavi. Ova konferencija je najznačajniji godišnji događaj OSCE-a iz domena ljudskih prava i služi kao platforma za otvorenu diskusiju između različitih struktura OSCE-a, zemalja članica, organizacija civilnog društva, medija i drugih organizacija po različitim temama, uključujući slobodu medija, bezbijednost novinara, slobodne izbore, i niz drugih tema iz domena ljudskih prava. Bivši predsjednik Poljske i aktivista Leh Valensa je bio uvodničar na ovogodišnjoj konferenciji.

   U uvodnom izlaganju ambasador Bencun pozdravio je aktivnosti koje tri nezavisne institucije OSCE-a čine za zemlje članice na polju unapređenja ljudskih prava, te naglasio da se ne smiju dozvoliti bilo kakvi koraci unazad u odnosu na već dostignute rezultate i obaveze koje su zemlje članice ranije preuzele. Drugog dana konferencije, u izlaganju o slobodnim izborima, ambasador Bencun se fokusirao na provođenje preporuka ODIHR-ovih izbornih posmatračkih misija u BiH, navodeći da je BiH u periodu između dva izborna ciklusa u potpunosti provela sedam, značajnim dijelom tri, i djelimično osam preporuka. U zaključnim razmatranjima, ambasador Bencun se zahvalio ODIHR-u na asistenciji koju pruža institucijama u BiH u reformama koje su ključne za proces pristupanja Evropskoj uniji.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.