Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
16.7.2019 16:14
Ambasador BiH za Saveznu Demokratsku Republiku Nepal sa sjedištem u Nju Delhiju Muhamed Čengić predao akreditivna pisma predsjednici Nepala

Ambasador Bosne i Hercegovine za Saveznu Demokratsku Republiku Nepal sa sjedištem u Nju Delhiju Muhamed Čengić uručio je 15. jula 2019. godine u predsjedničkoj palati u Kathmanduu akreditivna pisma predsjednici Nepala Bidhya Devi Bhandari.

Predsjednica Bhandari je izrazila dobrodošlicu novoimenovanom ambasadoru Bosne i Hercegovine i izrazila očekivanje da će njegov rad doprinijeti daljem razvoju bilateralne saradnje između Bosne i Hercegovine i Nepala. 

Tokom razgovora nakon ceremonije predaje akreditivnih pisama konstantovano je da Bosna i Hercegovina i Nepal imaju dobre i prijateljske bilateralne odnose, ali da postoje potencijali za dalje unapređenje odnosa kroz privrednu, naučnu, tehničku, kulturnu i parlamentarnu saradnju. 

Ambasador Čengić je informisao predsjednicu Nepala o vanjskopolitičkim prioritetima BiH, te izrazio zainteresovanost da se u narednom periodu intenzivira bilateralna saradnja između dvije države. Istakao je želju za intenzivisanjem saradnje u svim oblastima, posebno na ekonomskom planu u područjima energetike i turizma. Govoreći o prijateljskim vezama, ambasador Čengić je istakao da postoji interes i za razvoj saradnje u oblasti obrazovanja.

Predsjednica Bhandari je izrazila zahvalnost Bosni i Hercegovini na dodijeljenoj pomoći za izgradnju škole nakon razornog zemljotresa koji je pogodio Nepal i naglasila da škola predstavlja simbol trajnog prijateljstva dviju država.

Nakon susreta sa predsjednicom Bhandari, ambasador Čengić se sastao i sa ministrom vanjskih poslova Nepala Predeepom Kumarom Gyawalijem, s kojim je razgovarao o unapređenju saradnje i razvoju ekonomskih odnosa dvije zemlje.


 

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.