Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
15.7.2019 15:51
Stalni predstavnik BiH pri Ujedinjenim nacijama ambasador Sven Alkalaj u nastupnoj posjeti kod predsjednice Generalne skupštine UN-a Marije Fernande Espinosa

Stalnog predstavnika Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama ambasadora Svena Alkalaja primila je 12. jula 2019. godine u nastupnu posjetu predsjednica 73. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Maria Fernanda Espinosa.

Tom prilikom ambasador Alkalaj je iskazao opredjelјenje BiH, kao i osobno, za uspješnu saradnju sa Ujedinjenim nacijama, naglašavajući važnost multilateralizma, posebno u prevenciji, te konfliktnim i postkonfliktnim situacijama. Na sastanku je naglašena važnost poštovanja i doslјedne primjene Povelјe Ujedinjenih nacija, kao i uloge UN, koja mora ostati posvećena razvoju saradnje u svijetu. Ambasador Alkalaj je pohvalio dosadašnji rad predsjednice Espinose na čelu Generalne skupštine UN-a, sa akcentom na odabir tema o kojima se raspravlјalo. U tom svjetlu, naglašena je rasprava o klimatskim promjenama, zaštiti čovjekove okoline, lјudskim pravima, sa akcentom na prava žena, provođenju Agende 2030 o održivom razvoju, te borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala i ilegalne trgovine narkoticima.

Predsjednica Espinosa je ambasadoru Alkalaju poželjela dobrodošlicu i izrazila očekivanje da će njihova saradnja biti na visokom nivou. Naglasila je dosadašnju dobru saradnju sa BiH i podrškom koju je dobijala od naše zemlje u svom radu. Pohvalila je učešće BiH u mirovnim misijama, posebno naglašavajući da je veliki procenat žena iz naše zemlje u tim misijama.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.