Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
14.2.2019 10:27
U organizaciji Stalne misije BiH pri Ujedinjenim narodima u New Yorku održana projekcija bh filma „U potrazi za snom”

Stalna misija Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima u New Yorku organizirala je u suradnji sa Stalnom misijom Republike Srbije pri Ujedinjenim narodima i uz pokroviteljstvo Ureda UNESCO-a, projekciju bosanskohercegovačkog filma „U potrazi za snom”, koja je održana 12. februara 2019. godine u sjedištu u Ujedinjenih naroda.

Prije projekcije, brojnim zvanicama i gostima, ambasadorima akreditiranim pri UN-u, diplomatama i zvaničnicima zaposlenim u sjedištu UN-a obratili su se stalni predstavnik BiH pri UN-u u New Yorku ambasador Ivica Dronjić i direktorica Ureda UNESCO-a u New Yorku Marie-Paule Roudil.

U svom obraćanju, ambasador Dronjić je naglasio da je ovo prvi put da stalne misije BiH i Srbije zajednički organiziraju neki događaj. Istaknuo je da je kultura, u bilo kojem obliku ili formi jedini univerzalni jezik koji povezuje ljude, koji razbija predrasude i čini nas boljim ljudskim bićima.

Nakon projekcije, gledatelji su imali prigodu razgovarati sa redateljem filma Mladenom Mitrovićem i jednim od protagonista filma Adijem Ćebom.

„U potrazi za snom” je film Mladena Mitrovića i dobitnik je Prve nagrade publike na 21. Sarajevo Film Festivalu, 2015. godine. Film govori o desetorici dječaka koji su prije rata u BiH i krvavog raspada Jugoslavije bili protagonisti TV filma Haustorče, a mnogo godina kasnije redatelj Mitrović izlazi iz samoizolacije i kreće s kamerom na put oko svijeta da pronađe glavne junake svog filma i da ih dovede u rodni grad, gdje će na stadionu Grbavica, pod trenerskom palicom neponovljivog Ćire Blaževića, odigrati prijateljski meč protiv reprezentacije EUFOR-a.

Film je rađen je u koprodukciji BiH, Srbije i Hrvatske, a muziku za film napisala je i interpretirala nedavno preminula Jadranka Stojaković, kojoj je ovo bio i posljednji autorski projekat.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.