Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
15.1.2019 15:55
Ambasador BiH u Kraljevini Danskoj Emir Poljo u nastupnoj posjeti kod ministra vanjskih poslova Danske Andersa Samuelsena

Ambasador BiH u Kraljevini Danskoj Emir Poljo je 14. januara 2019. godine u okviru nastupne posjete razgovarao sa ministrom vanjskih poslova Danske Andersom Samuelsenom.

Ambasador Poljo se zahvalio ministru Samuelsenu na sveukupnoj pomoći i prijateljskoj podršci koju Danska pruža našoj zemlji. U tom svjetlu najviše riječi je bilo o integracijskom procesu Bosne i Hercegovine u evropske strukture. Ambasador Poljo je upoznao ministra sa Izjavom Predsjedništva o procesu integracija BiH u EU, naglasivši značaj punog političkog koncenzusa po ovom pitanju, te izrazio očekivanja da će Danska nastaviti pružati podršku našoj zemlji i kada se bude donosila odluka o statusu kandidata, što bi ubrzalo reformski proces u Bosni i Hercegovini.

Ministar Samuelsen se zahvalio na informaciji i istakao da su EU integracije zemalja Zapadnog Balkana visoko na agendi njegovog ministarstva i da je stav Danske da fokus treba da bude na reformama koje se provode u procesu integracija na svim nivoima vlasti. Na tom putu Danska pruža punu podršku zemljama Zapadnog Balkana, kao i Bosni i Hercegovini, jer cijeni da su ove zemlje neodvojivi dio Evrope. Također, naglasio je da Danska prati proces integracija u BiH ali i da je sam proces potrebno značajno ubrzati, te u cijelosti ispuniti uvijete koje nalažu reforme na tom putu. On je naglasio da će Danska detaljno proučiti Mišljenje Evropske komisije i u skaldu s tim ponuditi svoj stav u pogledu dodjele kandidatskog statusa našoj zemlji za koji se on nada da će biti pozitivan. Dio razgovora je bio posvećen i bilateralnoj saradnji dvije zemlje te kako da se ona unaprijedi.

Ministar Samuelsen je zaželio uspješan mandat ambasadoru Polji i izrazio želju za nastavak dobre saradnje koje ovo ministarstvo ima sa Ambasadom BiH u Kopenhagenu.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.