Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
15.11.2018 10:37
Ambasador BiH u Republici Srbiji Lazar Mirkić sastao se sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem

Ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji Lazar Mirkić sastao se 7. novembra 2018. godine sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem. 

Ambasador Mirkić je izrazio zadovolјstvo zbog prve zvanične posjete Gradskoj kući te se zahvalio Gradu i gradonačelniku, na ukazanoj časti i prilici da Bosna i Hercegovina bude zemlјa partner prošlogodišnjeg Polјoprivrednog sajma u Novom Sadu, gdje se predstavilo 28 kompanija koje se bave polјoprivrednom proizvodnjom, opremom i preradom hrane. Istakao je da je taj potez imao dobar odjek u Bosni i Hercegovini te dao priliku privrednicima iz zemalјa regiona da se umreže. Sagovornici su se složili da su Srbija i Bosna i Hercegovina prirodni partneri i da je važno njegovanje dobrih odnosa, međusobno pružanje podrške i povezivanje radi realizacije ozbilјnih poslovnih poduhvata.

Ambasador Mirkić je gradonačelniku Vučeviću uputio čestitke povodom osvojenih kandidatura za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine i Omladinsku prestonicu Evrope 2019. godine i ukazao na važnost tih manifestacija za čitav region. Gradonačelnik se zahvalio i naglasio da je veoma ponosan što je Novi Sad 2016. godine ostvario obje kandidature koje predstavlјaju veliku razvojnu šansu za grad.

Gradonačelnik Vučević je upoznao ambasadora sa desetogodišnjim procesom, od ideje do dobijanja kandidature za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine i ukazao na benefite, koji se, prije svega, odnose na podizanje prepoznatlјivosti Grada kao centra kulture u Srbiji, ali i na podizanje participativnosti Novosađana, kada je u pitanju kultura i društveni život.
Gradonačelnik je dodao da je tim koji realizuje projekat „Novi Sad 2021“ svoje znanje i iskustvo stavio na raspolaganje Banjaluci i da tom gradu pruža pomoć i podršku da 2024. godine uspješno sprovede proces kandidature za Evropsku prestonicu kulture. Gradonačelnik Vučević je na kraju pozvao ambasadora Mirkića da 25. novembra 2018. godine bude gost Grada, na proslavi kojom se obilјežava Dan prisajedinjenja Vojvodine Srbiji.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.