Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
14.11.2018 16:07
Ambasador BiH u Republici Austriji Kemal Kozarić sudjelovao na Okruglom stolu o metalnoj industriji i B2B razgovorima kompanija iz BiH i Austrije

Ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Austriji Kemal Kozarić sudjelovao je u radu Okruglog stola na temu metalne industrije i B2B razgovorima kompanija iz BiH i Austrije, koji su održani 14. novembra 2018. godine u Austrijskoj trgovinskoj komori (WKO).

Ambasador Kozarić je u svom izlaganju izrazio zadovoljstvo jako dobrim odazivom kompanija iz BiH i Austrije što, kako je naglasio, otvara perspektive za dalje unapređenje ekonomske saradnje između dvije zemlje. Podsjetio je da je metalna industrija jedna od vodećih privrednih grana u BiH, da je revitalizirana sa tendencijom za inovaciju i unapređenje, te da su njeni lideri i pokretači najčešće mala i srednja preduzeća. Kazao je da je metalna industrija tradicionalno izvozni sektor BiH i da čini oko 37% ukupnog izvoza. Činjenica je, prema riječima ambasadora Kozarića, da BiH ostvaruje suficit u trgovinskoj razmjeni sa Austrijom, da su uslovi za strane ulagače u BiH povoljni, i dodao da će BiH nastaviti sa reformom poslovnog okruženja s ciljem otklanjanja slabih tačaka i prepreka. Ambasador je podsjetio da je Austrija najveći strani investitor u BiH sa 1,3 biliona EUR vrijednosti investicija, ali da i dalje ima prostora za ulaganja osobito u sektor poljoprivrede, energetike, obrazovanja, zdravstva, turizma, te infrastrukturne projekte.
Istaknuo je da su upravo B2B susreti šansa za konkretne dogovore o saradnji i poželio učesnicima uspješan rad.

U okviru Okruglog stola svoja obraćanja su imali i zamjenik predsjednika Austrijske trgovinske komore Richard Schenz, zamjenik predsjednika Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić, regionalni menadžer za jugoistočnu Evropu u WKO Konstantin Bekos i drugi.

Potom su uslijedili B2B razgovori kompanija iz Bosne i Hercegovine i Austrije.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.