Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
17.9.2018 14:55
Ambasadorici Luciji Ljubić uručen izvještaj o potrebi uspostave mehanizma zaštite sajber prostora

Stalnoj predstavnici Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi ambasadorici Luciji Ljubić je 17. septembra 2018. godine u Međunarodnoj uniji za telekomunikacije (ITU), direktor Brahima Sanou svečano uručio izvještaj o potrebi uspostave mehanizma zaštite sajber prostora (Cybersecurity) na nivou institucija BiH (Ministarstvo sigurnosti BiH, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH i Regulatorna agencija za komunikacije BiH).

Tom prilikom, ambasadorica Lucija Ljubić je izrazila zahvalnost za podršku koju ITU pruža Bosni i Hercegovini, imajući u vidu važnost da institucije imaju mehanizme da pravovremeno odgovore na eventualne incidente u sajber prostoru.

„Hakerske grupe i drugi sajber aktivisti mogu ozbiljno da prijete vitalnoj infrastrukturi država, kao što su elektroenergetska mreža, transportna sredstva, ili sistem snabdijevanja vodom“, rekla je ambasadorica Ljubić.

Nakon zahtjeva institucija Bosne i Hercegovine, ITU je pomogao u procjeni spremnosti Bosne i Hercegovine za implementaciju Tima za odgovor na računarske incidente (CIRT).  Ocjena je da Bosna i Hercegovina nije imuna na različite probleme sajber-sigurnosti sa kojima se suočavaju razvijene zemlje i zemlje u razvoju. 

„Postoji vitalna potreba za izgradnjom povjerenja u domenu sajbera.  Povjerenje je integralno u osiguranju održivog i otpornog sajber ekosistema“, rekla je ambasadorica Ljubić.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.