Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
20.6.2018 14:29
Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Republici Makedoniji Lepa Babić sastala se sa ministrom obrazovanja i nauke Republike Makedonije Arberom Ademijem

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Republici Makedoniji Lepa Babić sastala se 20. juna 2018. godine u Skoplju sa ministrom obrazovanja i nauke Republike Makedonije Arberom Ademijem.
Ambasadorica Babić je ministru Ademiju, nakon nedavnog imenovanja na poziciju ministra, zaželjela uspješan mandat sa željom za daljnje unapređenje saradnje BiH i Republike Makedonije u oblastima obrazovanja i nauke.
Ministar Ademi je istaknuo spremnost Ministarstva obrazovanja i nauke Republike Makedonije za daljnje intenziviranje saradnje sa Bosnom i Hercegovinom u oblastima za koje je ministarstvo nadležno.
Ambasadorica Babić i ministar Ademi su razgovarali o realizaciji posjete ministra civilnih poslova Bosne i Hercegovine Republici Makedoniji u predstojećem periodu, aktivnostima
na unapređenju obrazovanja djece pripadnika manjinskih zajednica u Republici Makedoniji, realizaciji inicijative Ambasade BiH u Skoplju za donaciju iz BiH u vidu književnih djela pisaca BiH za nekoliko školskih biblioteka u Makedoniji, te aktivnostima Ambasade na uspostavljanju saradnje visokoškolskih ustanova iz BiH sa srodnim ustanovama iz Makedonije.
Istaknut je značaj Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Makedonije o saradnji u oblasti obrazovanja i nauke i njegove implementacije, posebno kroz aktivnosti Mješovitog komiteta.
Ambasadorica Babić i ministar Ademi su izrazili zadovoljstvo zbog potpisanog Protokola o saradnji u obrazovanju između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva obrazovanja Republike Makedonije, ocijenivši ga veoma značajnim jer omogućava školovanje državljana BiH u Republici Makedoniji pod jednakim uvjetima kao državljanima Makedonije i obratno.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.