Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
16.1.2018 16:20
Generalni konzul Bosne i Hercegovine u Frankfurtu Lučiano Kaluža posjetio izlagače iz Bosne i Hercegovine na sajmu namještaja u Kelnu

Generalni konzul Bosne i Hercegovine u Frankfurtu Lučiano Kaluža posjetio je 16. januara 2018. godine štand Bosne i Hercegovine na Međunarodnom sajmu namještaja i interijera IMM Cologne, koji se od 16. do 21. januara održava u Kelnu.

Tom prilikom generalni konzul je pozvao predstavnike izlagača na zajednički rad na promociji i distribuciji bh proizvoda u SR Njemačkoj. Naglasio je da Generalni konzulat u Frankfurtu kao i ostali konzulati i Ambasada BiH u Berlinu stoje na raspolaganju svim domaćim kompanijama u smislu povezivanja i ostvarivanja poslovne saradnje sa njemačkim privrednicima i institucijama.

Cjelokupnom ponudom i prezentacijom na ovom sajmu, Bosna i Hercegovina je prepoznata kao regionalni lider u proizvodnji namještaja. Štandovi su vrlo posjećeni, te se očekuje, kao i nakon svake dosadašnje prezentacije u Kelnu, porast potražnje, proizvodnje i broja zaposlenih.

Na zajedničkom štandu Bosne i Hercegovine na sajmu IMM Cologne 2018, svoje izvozne kolekcije namještaja predstavlja osam bh. firmi, i to: Boksit a.d. Milići, EMA Konjuh International d.o.o. – Sarajevo/ Teslić, FEF Export Import d.o.o. – Sarajevo, H.M.M. d.o.o. – Gradačac, Lignacon d.o.o. – Teslić, Malak Janj d.o.o. – Donji Vakuf , Solidwood d.o.o. - Gradačac i WoodLaB d.o.o. iz Sarajeva. Među bh firmama koje na sajmu u Kelnu izlažu samostalno je i „Zanat“ iz Konjica koji je osobito značajan jer je ovaj zanat konjičkog drvorezbarstva nedavno uvršten na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. Nastup bosanskohercegovačkih kompanija na ovom prestižnom sajmu već osmi put je organizirala Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine.

Na sajmu sudjeluju i studenti Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva, Odsjek za produkt dizajn koji na samostalnom štandu predstavljaju vlastite dizajnerske proizvode.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.