Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
30.6.2016 16:43
Ambasador Bosne i Hercegovine u Državi Katar Tarik Sadović i direktor evropskih poslova MVP Katara Rashid H. Al-Mansouri razmijenili instrumente ratifikacije za Sporazum o reguliranju zapošljavanja državljana BiH u Državi Katar

Ambasador Bosne i Hercegovine u Državi Katar Tarik Sadović je 30. juna 2016. godine u Uredu direktora evropskog odjela Ministarstva vanjskih poslova Katara, u Dohi, razmijenio instrumente ratifikacije za Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Države Katar o reguliranju zapošljavanja državljana Bosne i Hercegovine u Državi Katar, sa  direktorom evropskih poslova MVP Katara Rashidom H. Al-Mansourijem.

Činom razmijene instrumenata ratifikacije stupio je na snagu Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Države Katar o reguliranju zapošljavanja državljana BiH u Državi Katar, koji su potpisali ministri vanjskih poslova dvije države u Dohi, 6. aprila 2014. godine. Prethodno su obje strane završile kompletne procedure ratificiranja ovog sporazuma.

Radi se o vrlo važnom sporazumu koji uređuje oblast zapošljavanja radnika iz Bosne i Hercegovine u Kataru u skladu sa relevantnim zakonima, procedurama i pojedinačnim ugovorima o radu. Ministarstvo rada Države Katar će dostavljati zahtjeve katarskih poslodavaca za angažiranjem radnika iz Bosne i Hercegovine Agenciji za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine. Radnici će sklapati pojedinačne ugovore o radu sa poslodavcem u skladu sa obrascem ugovora koji se nalazi u prilogu Sporazuma. Ugovorom se reguliraju uvjeti i okolnosti zapošljavanja kao i međusobne dužnosti i obaveze. Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine i Ministarstvo rada Katara poduzimat će sve potrebne procedure za provođenje Sporazuma, a nadležni organ u Ministarstvu rada Katara nadgledat će njegovo provođenje.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.