Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
26.6.2016 16:43
Ambasada Bosne i Hercegovine u Republici Italiji i Ambasada Bosne i Hercegovine u Vatikanu zajednički pokrovitelji izložbe Safeta Zeca u Loretu

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Republici Italiji Željana Zovko otvorila je 26. juna 2016. godine u najvećem bogorodičinom svetištu u Italiji - Loretu izložbu slika Safeta Zeca pod nazivom „Hlјeb milosrđa“. Manifestaciju je organiziralo Papinsko izaslanstvo pri Svetom domu u Loretu zajedno sa slikarom Safetom Zecom, a Ambasada Bosne i Hercegovine u Republici Italiji i Ambasada Bosne i Hercegovine u Vatikanu su zajednički bile pokrovitelji događaja.

Ambasadorica Želјana Zovko je u prigodnom govoru na otvaranju izložbe u prisustvu brojnih zvanica iz diplomatskog kora i kulturnog života posebno naglasila značaj hlјeba kao materijalne hrane za onog koji ga treba i duhovnog ispunjenja za onog koji ga milostivo dijeli sa potrebitim. Bosna i Hercegovina kao zemlјa zna za obje realnosti, naglasila je ambasadorica, i šta znači oskudijevati u hlјebu i svemu šta on simbolizira, kao i što znači izaći iz sebičnosti i dijeliti radost i svjetlost kroz dijeljenje hlјeba. Ambasadorica je navela mišljenje likovnih kritičara o tome da je Zec na uspješan način prenio živost i energiju boja svoga rodnog kraja, te je izrazila nadu da će milioni hodočasnika koji posjećuju Bogorodičin dom u Loretu moći da osjete Bosnu i Hercegovinu i požele posjetiti je.

Loreto, u kome se nalazi kuća u kojoj je Bogorodica provela posljednje dane zemaljskog života, godišnje posjete milioni hodočasnika iz cijelog svijeta, a prisustvo imena Bosne i Hercegovine u ovom pozitivnom ambijentu od prvorazrednog je značaja za poboljšanje imidža zemlјe.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.