Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
2.5.2016 20:21
Ambasador BiH u SR Njemačkoj Željko Janjetović susreo se sa predsjednikom Njemačke Joakimom Gaukom

Ambasador Bosne i Hercegovine u SR Njemačkoj Željko Janjetović susreo se sa predsjednikom Njemačke Joakimom Gaukom 02. maja 2016. godine. Do susreta je došlo tokom jednodnevne posjete provinciji Sarland. Predsjednik SR Njemačke tradicionalno svake godine organizuje posjetu nekoj od Njemačkih provincija za predstavnike diplomatskog kora, a ove godine se ukupno 150 predstavnika zemalja i međunarodnih organizacija odazvalo pozivu predsjednika Gauka.

U Sarbrikenu, glavnom gradu pokrajine Sarland, predsjednika SR Njemačke i članove diplomatskog kora dočekalo je političko rukovodstvo pokrajine na čelu sa ministrom-predsjednicom pokrajine Karenbauer Kramp. Sadržajan program posjete omogućio je stranim diplomatama da posjete Univerzitet i naučni centar u Sarlandu, koji obuhvata Evropa-institut, Njemački istraživački centar za vještačku inteligenciju (DFKI), Franhofer institut za nedestruktivno testiranje (IZFP), te centar za istraživanje u području informacionih tehnologija i farmaceutike.

Tokom posjete Evropa-institutu, ambasador Janjetović je razgovarao sa direktorom Markom Bungenbergom i koordinatorom projekata Natašom Vujinović, koja je porijeklom iz Banja Luke, koji su ga informisali da Evropa-institut sarađuje sa nekoliko univerziteta iz BiH, a naučnu saradnju planiraju proširiti i na cijelu BiH uključivanjem mostarskog, sarajevskog, tuzlanskog i banjalučkog univerziteta u projekte i obrazovanje studenata.

Ambasador Janjetović je sa predsjednikom SR Njemačke Joakimom Gaukom razgovarao u opuštenoj atmosferi, a politika nije bila glavna tema razgovora, nego diplomatija, zajednički napori svih koji su u ovom poslu, bez obzira iz koje zemlje dolaze, na izgradnji ljepšeg, pravednijeg i sigurnijeg svijeta. Optimizam i vjera da se to može postići osnovni su pokretači, a vrijeme i svijet u kojem se nalazimo, pravi su izazov za sve nas, jedna je od poruka predsjednika Njemačke.

 

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.