Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
28.4.2016 15:08
Generalni konzul Bosne i Hercegovine u Milanu Igor Babić posjetio Trst

Generalni konzul Bosne i Hercegovine u Milanu Igor Babić posjetio je 28. aprila 2016. godine grad Trst i tom prilikom se sastao sa kvestorom Trsta (glavni šef državne policije u zoni) Antoniom Maioranom.

Generalni konzul Babiće je kvestora Maiorana informirao o zajednici građana iz BiH koji žive na prostoru regije Friuli Venecia Julia i grada Trsta. Državlјani BiH su četvrta najveća zajednica stranaca u Trstu, te su predstavlјaju važan dio društvenog i ekonomskog života na ovom prostoru.

Kvestor Maiorano je dobar poznavalac historije i politike pa je dio razgovora bio posvećen i tim temama, a sve vezano za historijsko prisustvo srpske zajednice iz Sarajeva i Hercegovine na području grada Trsta i njihovoj ulozi u izgradnji nekih od najlјepših građevina u gradu Trstu.

Kvestor Maiorano je informirao generalnog konzula Babića da je opći utisak o zajednici iz BiH da se radi o vrijednim i mirnim lјudima, koji iako su jedna od najbrojnih zajednica, ne spadaju u problematične grupe i dobro su integrirani.

Generalni konzul Babić je u popodnevnim satima posjetio crkvu Sv. Spiridona i razgovarao sa protom Raškom Radovićem, koji ga je dodatno informirao o stanju u pravoslavnoj zajednici u Trstu, posebno onom dijelu koji dolazi iz BiH. Sagovornici su zajednički zaklјučili da je zajednica državlјana BiH aktivna u svim segmentima života, te dobro integrirana u život zemlјe prijema.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.