Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
27.11.2015 12:29
Šefica Misije Bosne i Hercegovine pri Evropskoj uniji ambasadorica Lidija Topić potpisala sudjelovanje BiH u programu „Evropa za građane 2014-2020“

Šefica Misije Bosne i Hercegovine pri Europskoj uniji ambasadorica Lidija Topić potpisala je 27. novembra 2015. godine u ime Bosne i Hercegovine sudjelovanje naše zemlje u programu Evropske unije „Evropa za građane 2014-2020“.
 
Cilj Programa je doprinijeti upoznavanju Evropske unije, njene historije i raznolikosti, promovirati mir, status građanina Evrope, evropskih vrijednosti i dobrobiti svih njenih stanovnika, a posebno produbiti razumijevanje i znanja o evropskim politikama. Program predviđa rad na temu „Evropsko sjećanje – EU kao mirovni projekat“, u tri domena : bratimljenje evropskih gradova u cilju organiziranja debata povezanih sa evropskim politikama, stvaranje „mreže evropskih gradova“, što podstiče dugoročnu saradnju gradova u cilju zajedničkog prevazilaženja izazova, te „Projekte civilnog društva“, u kojima bi građani direktno sudjelovali u razradi politika EU. Prioritetni cilj narednog razdoblja rada u ovom Programu je organizirati debate sa temama vezanim za budućnost Evropske unije.

BiH je već uspješno učestvovala u ovom Programu u razdoblju 2007-2013. Nositelj saradnje u Bosni i Hercegovini je Ministarstvo pravde BiH. Učestvovanje BiH u programu „Evropa za građane“ će dati snažnu simboličku, praktičnu i operativnu podršku procesu integracija naše zemlje u EU – što je jedan od temeljnih ciljeva vanjske politike BiH.

U ime Evropske komisije Sporazum je potpisao generalni direktor generalnog direktorata za migracije i unutrašnje poslove Matthias Ruete.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.