Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
8.10.2015 12:53
Ambasador Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori Đorđe Latinović sastao se sa gradonačelnikom Podgorice Slavoljubom Stijepovićem

Ambasador Bosne i Hercegovine Crnoj Gori Đorđe Latinović sastao se 8. oktobra 2015. godine sa gradonačelnikom Podgorice Slavoljubom Stijepovićem i njegovim saradnicima. Gradonačelnik Stijepović, koji je tom prilikom informirao ambasadora Latinovića o aktuelnom stanju u glavnom gradu i razvojnim planovima u budućnosti. Ocijenio je da Crna Gora i Bosna i Hercegovina, kao dvije susjedne i bliske zemlje, imaju dobru bilateralnu saradnju u svim oblastima društvenog života. Istakao je da su dobri i prijateljski odnosi dvije zemlje snažan temelj za još kvalitetniju i sadržajniju saradnju i njena dva glavna grada, ali i ostalih gradova naših zemalja. U cilju još snažnijeg promoviranja ekonomske razmjene i saradnje dviju zemalja i glavnih gradova, gradonačelnik Stijepović je predložio organiziranje zajedničkog poslovnog foruma uspješnih privrednika, što bi bio nastavak ranije započete i prekinute prakse, kako bi na bazi razmjene iskustava i znanja stvorili mogućnost za uspostavljanje novih oblika regionalne, prekogranične i međugradske saradnje.

Ambasador Latinović je, izražavajući zadovoljstvo zbog svog diplomatskog angažmana u Crnoj Gori, naglasio da će se zalagati za dalje unapređenje odnosa koje karakterizira dobra međudržavna saradnja. Dvojica sugovornika su se usaglasila da je u narednom periodu neophodno pokrenuti što više inicijativa koje će imati za cilj podršku ekonomskom razvoju dvije zemlje i boljem infrastrukturnom povezivanju, prije svega kroz izgradnju i rekonstrukciju putnih pravaca koji povezuju Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, ali i regiju u cjelini. Ambasador Latinović je istakao da u tom cilju Bosna i Hercegovina aktivno radi na rekonstrukciji i modernizaciji važnog putnog pravca koji povezuje Sarajevo i Podgoricu, i dvije zemlje istovremeno. Ambasador Latinović se založio za izradu mape kulturne saradnje kulturnih institucija dva grada i dvije zemlje, koja je i sada na visokom nivou.

Na kraju, zajednički je izraženo uvjerenje da će dosadašnja uspješna saradnja dviju država, i njena dva glavna grada, u narednom periodu dati snažan impuls realizaciji novih zajedničkih inicijativa i projekta od kojih će najveće koristi imati građani.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.