Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
8.10.2015 12:36
Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Japanu Anesa Kundurović učestovala na izložbi „Skriveni Japan 2015 - kroz pogled diplomata“

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Japanu Anesa Kundurović je 8. oktobra 2015. godine,  na poziv princeze Takamado, prisustvovala ceremoniji otvaranja izložbe fotografija pod nazivom „Skriveni Japan 2015 - kroz pogled diplomata“. Na izložbi je izložena i  fotografija pod nazivom “Zora u zemlji izlazećeg Sunca, svijet koji se budi“, čija je autorica ambasadorica Kundurović.

Princeza Takamado se zahvalila ambasadorici Kundurović na učešću i jedinstvenoj fotografiji koja na simboličan način prikazuje specifičnost japanskog podneblja i izlazak Sunca u zemlji izlazećeg Sunca. Izrazila je nadu da će ambasadorica i sljedeće godine učestvovati u ovoj već tradicionalnoj izložbi, koja nailazi na veliku zainteresiranost japanske publike.

Ambasadorica Kundurović je istakla značaj izložbe za jačanje kulturne razmjene i zbližavanje različitih tradicija svih učesnika u prikazivanju jedinstvene japanske svakodnevnice kroz fotografije diplomata. Izrazila je zahvalnost princezi Takamado za njen aktivni angažman i doprinos u razvijanju sportskih i kulturnih veza sa BiH.
 
Izložba fotografija „Japan kroz pogled diplomata“ održava se od 1988. godine, jednom godišnje, a pravo učešća sa svojim fotografijama imaju ambasadori i diplomate akreditovane u Japanu. Izložbi je prisustvovao veliki broj ličnosti iz javnog, kulturnog i političkog života Japana, kao i ambasadori i diplomate koji su učestvovali u natjecanju za grand nagradu i nagradu „Prince Takamado Memorial Prize“. Grand nagradu je dobio ambasador Pakistana Farukh Amil, a specijalnu nagradu u znak sjećanja na princa Takamado, mađarski diplomata Attila Erdos.

Izložba će biti otvorena do 14. oktobra u Tokiju, od 20. novembra do 2. decembra u Nagoji, od 9. decembra do 21. januara 2016. godine u Kobeu, i u Higashigawa u toku 2016. godine.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.