Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
25.8.2015 10:58
Otpravnica poslova a.i. Ambasade Bosne i Hercegovine u Japanu Jelena Pašić na radnoj večeri kod japanskog premijera govorila o ravnopravnosti spolova u BiH

Otpravnica poslova a.i. Ambasade Bosne i Hercegovine u Japanu Jelena Pašić prisustvovala je 25. augusta 2015. godine radnoj večeri koju je za ambasadorice u Tokiju priredio japanski premijer Shinzo Abe u povodu predstojećeg simpozija World Assembly for Women (WAW), koji će se održati 28. i 29. augusta u Tokiju. Večeri je prisustvovalo 13 ambasadorica, ministrica zadužena za gender pitanja u vladi Japana Haruko Arimura, zamjenik šefa tajništva Vlade Katsunobu Kato i predstavnici Ministarstva vanjskih poslova Japana.

Japanski premijer Shinzo Abe je u uvodnom obraćanju istakao da je jedan od prioriteta u njegovoj politici, jačanje uloge žena u društvu. Naglasio je potrebu i nužnost uključivanja žena u politički i javni život i istakao da je jedan od osnovnih stubova njegove administracije kreiranje japanskog društva u kome će 30% vodećih pozicija do 2020. godine zauzimati žene. U cilju globalnog sagledavanja potrebe jednakosti spolova i ravnopravnog tretmana žena, kao i preporuka za predstojeći WAW simpozij, premijer je zatražio kratku prezentaciju ambasadorica o preprekama sa kojima se suočavaju žene i mjerama koje se poduzimaju na gender planu u njihovim zemljama. 

Otpravnica poslova a.i. Ambasade BiH u Tokiju Jelena Pašić upoznala je premijera i prisutne o napretku BiH na ovom planu, usvajanju Zakona o jednakosti spolova, Zakona o zabrani diskriminacije, gender akcijskim planovima i uspješnoj implementaciji UN rezolucije 1325 o ženama, miru i sigurnosti. Istakla je značaj nedavnog usvajanja Okvirne strategije o  prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji u BiH za period od 2015-2018. godine, uspješnu saradnju gender organizacija na svim nivoima i opredjeljenost BiH da uključi što veći broj žena u vojne i policijske snage i mirovne operacije UN.

Generalni zaključak svih učesnika večere je da je pitanje rodne jednakosti osnovno ljudsko pravo i da nije samo pitanje žena, već cijelog društva i da se mora kontinuirano raditi na edukaciji i podizanju svijesti o jednakosti spolova u cilju izgradnje prosperitetne budućnosti.
 
Vlada Japana je u septembru 2014. godine bila domaćin prvog WAW simpozija, kao dio promocije politike japanskog premijera za realizaciju „društva u kome će žene sijati“. U okviru WAW 2015. bit će održani forumi i okrugli stolovi sa temama „Žene i ekonomija“ i „Žene u izgradnji mira“. Tokom dva dana simpozija i učešća oko 130 žena iz svijeta i Japana, biće razmijenjena mišljenja i donesene preporuke za jačanje uloge žena u društvu.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.