Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
23.2.2015 15:46
Pomoćnik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovne Zoran Perković otvorio Počasni konzulat BiH u Tangeru, Kraljevina Maroko

Pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH za međunarodnopravne i konzularne poslove Zoran Perković otvorio je 23. februara 2015. godine Počasni konzulat Bosne i Hercegovine u Tangeru, Kraljevina Maroko. Prvi počasni konzul Bosne i Hercegovine u Tangeru Ferid Jakupović također je prisustvovao ceremoniji.

U prigodnom govoru pomoćnik ministra Perković je naglasio veliki značaj ovog događaja, posebno u svjetlu činjenice da BiH nema stalno diplomatsko-konzularno predstavništvo u Kraljevini Maroko. Dodao je da otvaranjem Počasnog konzulata u Tangeru Bosna i Hercegovina jača ne samo bilateralne odnose sa Kraljevinom Maroko, nego se stvara dobra osnova za logistički potencijal za sve zainteresirane za unapređenje ekonomske i kulturne saradnje dvije prijateljske zemlje.

Počasni konzul BiH u Tangeru Ferid Jakupović se zahvalio na imenovanju na ovu odgovornu i visoku dužnost, kao i Ambasadi BiH u Madridu na podršci. Nadalje je izložio prioritete rada Počasnog konzulata i naglasio da će svim prijateljima BiH i Maroka na raspolaganju biti i on i njegova obitelj.

Svečanom otvaranju je prisustvovala i ambasadorica BiH za Kraljevinu Maroko sa sjedištem u Madridu Jasna Krivošić-Prpić, zatim predstavnici Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Maroko, predstavnici diplomatskog kora susjednih zemalja, generalni konzuli Francuske i Španjolske u Tangeru, privrednici i drugi gosti.

Počasni konzul BiH u Tangeru Ferid Jakupović porijeklom je iz Prijedora i danas je ugledno ime u marokanskoj tekstilnoj industriji.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.