Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
18.11.2014 9:45
Ambasador Bosne i Hercegovine u Poljskoj Duško Kovačević sastao se sa generalom Wieslawom Lesniakiewiczem, glavnim komandantom Državne vatrogasne službe Republike Poljske

Ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Poljskoj Duško Kovačević sastao se 18. novembra 2014. godine sa generalom Wieslawom Lesniakiewiczem, glavnim komandantom poljske Državne vatrogasne službe. Tom prilikom ambasador Kovačević se zahvalio na pomoći koju je ova služba pružila građanima Šamca nakon katastrofalnih majskih poplava, istakavši  da je  o ulozi njihove jedinice, njenom profesionalnom odnosu i radu već upoznao predsjednika Republike Poljske Bronislawa Komorowskog te predsjednika  Senata Bogdana Borusewicza.

Komandant Lesniakiewicz se zahvalio ambasadoru Kovačeviću na lijepim riječima rekavši da su oni, nakon što je upućen zahtjev za pomoć, odmah reagirali i izrazili spremnost da upute jednu jedinicu u Bosnu i Hercegovinu. Ministar unutrašnjih poslova u poljskoj vladi je prihvatio njihov prijedlog  i jedinica od 37 vatrogasaca, sa odgovarajućom opremom, je upućena u Bosnu i Hercegovinu, Šamac, gdje je provela 13 dana.

Na kraju razgovora sagovornici su se složili da ovakvi događaji, koliko god nekada bili tragični, zbližavaju ljude ali i produbljuju prijateljstva koja postoje između država. Također istaknuta je spremnost da se u narednom periodu sagledaju mogućnosti ostvarivanja odgovarajuće suradnje između sličnih jedinica naše dvije države.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.