Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
24.10.2014 15:55
Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici Danka Savić učestvovala na promociji prvog turističkog vodiča kroz Bosnu i Hercegovinu na češkom jeziku

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici Danka Savić učestvovala je 23. oktobra 2014. godine u Pragu na promociji prvog turističkog vodiča kroz Bosnu i Hercegovinu na češkom jeziku, koji je izdala prestižna izdavačka kuća „Freytag-Berndt“.

 

Ambasadorica Savić je tokom obraćanja na promociji, koja je održana pod pokroviteljstvom Ambasade BiH u Pragu, istaknula da posljednjih godina poznati svjetski turistički časopisi i portali preporučuju obilazak Bosne i Hercegovine kao zemlje koju zbog kulturne raznolikosti, historijskih spomenika, prekrasnih rijeka, planina i jezera, neizostavno treba posjetiti, te da je broj turista koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu u porastu.

 

„Bosna i Hercegovina nudi i različite oblike turizma – od kulturnog, planinskog, morskog, spa turizma do religijskog,“ dodala je ambasadorica Savić, napominjući da Međugorje godišnje posjeti više od milion ljudi iz različitih dijelova svijeta.

       

Autor vodiča, Pavel Trojan, je kazao da posljednjih godina često posjećuje Bosnu i Hercegovinu. „ Kad idete u London ili Pariz, manje-više znate šta da očekujete. Kad odlazite u Bosnu i Hercegovinu, svaki put je to drugačija avantura u najpozitivnijem smislu te rječi” kazao je Trojan.

 

Direktor izdavačke kuće „Freytag-Berdt“ Ladislav Cirhan je izrazio nadu da će vodič za Bosnu i Hercegovinu doživjeti isti uspjeh kao i vodič na hrvatskom jeziku koji je od početka devedesetih godine prošlog vijeka izdat šest puta.

 

Promocija je održana u galeriji Luka Praha, čiji je vlasnik Veso Đorem prije nekoliko godina i predložio pripremanje jednog ovakvog vodiča o BiH. 

 

Prvi vodič o Bosni i Hercegovini, objavljen nakon stotinu godina na češkom jeziku, bogato je ilustriran sa 256 fotografija gradova, prirodnih ljepota, kulturno-historijskih spomenika i turističkih atrakcija u BiH, te 14 geografskih karata.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.