Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Baneri-Linkovi
22.7.2016 15:23
Preporuke za putovanje u Tursku

Dana 20. jula predsjednik Erdogan je proglasio tromjesečno vanredno stanje u zemlji, poslije neuspjelog pokušaja vojnog puča.

Ministarstvo vanjskih poslova stoga preporučuje građanima Bosne i Hercegovine, koji putuju u Republiku Tursku, oprez prilikom putovanja, što podrazumijeva izbjegavanje prisustva na mjestima masovnog okupljanja iz bilo kojih razloga, dosljedno poštovanje sigurnosnih preporuka koje daju turske vlasti, kao i preporuka koje daju uprave turističkih resorta u kojem se nalaze, ukoliko u Republici Turskoj borave turistički.

Zbog novonastale situacije u Republici Turskoj kao i zbog oružanog sukoba koji se vodi u Siriji, preporučuje se građanima Bosne i Hercegovine suzdržanost od putovanja i boravka u oblastima koje se nalaze unutar granice od 10 kilometara sa Sirijom. Građanima se ista suzdržanost od putovanja i boravka preporučuje i za sve jugoistočne provincije, tj. provincije koje graniče sa Irakom i Sirijom.
 
Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine informirano je od Ambasade Bosne i Hercegovine u Ankari da gradovi i mjesta u kojima uobičajeno gostuje najveći broj naših državaljana nisu bili zahvaćeni nemirima, te da su aerodromi, luke i granični prelazi otvoreni i da se promet preko istih odvija nesmetano. Ambasada, također, informira da servisi i službe javnog i privatnog sektora funkcionišu u neometanom kapacitetu.

Mada se situacija u Republici Turskoj smiruje i mada vlasti Republike Turske drže pod kontrolom sigurnost u zemlji, ipak se dakle savjetuje oprez prilikom putovanja u Republiku Tursku.

Građanima se u tom smislu dodatno sugerira da kontaktiraju svoje avio-kompanije i turističke organizacije, prije nego što započnu svoje putovanje, radi dobivanja aktualnih informacija kako o svom putovanju tako i o svom boravku na mjestima svoje destinacije.

U slučaju potrebe naši građani mogu kontaktirati dežurni telefonski broj Ambasade u Ankari i Generalnog konzulata u Istanbulu:

http://www.mvp.gov.ba/ambasade_konzulati_misije/ambasade_konzulati_i_stalne_misije_bih/Default.aspx?template_id=16&s1=761&id=6918
http://www.mvp.gov.ba/ambasade_konzulati_misije/ambasade_konzulati_i_stalne_misije_bih/Default.aspx?template_id=16&s1=1070&id=7113