Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
29.4.2024 14:34
Ambasador Emin Čohodarević posjetio Trgovinsku i industrijsku komoru Islamabada

Ambasador Bosne i Hercegovine u Islamskoj Republici Pakistan Emin Čohodarević posjetio je 29. aprila 2024. godine Trgovinsku i industrijsku komoru malih poduzeća Islamabada i sa predsjednikom Syedom Wajida Saleemom i njegovim saradnicima razgovarao o mogućnostima intenziviranja ekonomske saradnje dvije zemlje.

Ambasador Čohodarević je na početku svog izlaganja naglasio tradicionalno dobre političke odnose Bosne i Hercegovine i IR Pakistan, ocijenivši da je ekonomske odnose potrebno podići na viši nivo, čemu u prilog govore relativno mala vrijednost robne razmjene ostvarene u proteklim godinama i skromne investicije iz Pakistana. Predstavio je makroekonomske pokazatelje razvoja bosanskohercegovačke ekonomije te upoznao domaćine šta je Bosna i Hercegovina do sada uradila na svom putu prema punopravnom članstvu u EU.   

Kao polazna tačka saradnje, zajednički je predloženo da se napravi lista poduzeća, članica Komore, koja su zainteresirana za saradnju, posebno za B2B tip saradnje, kao i da tekstilna, drvna, prehrambeno-procesna i metalna industrija te poljoprivreda, pružaju najbolje pogodnosti za uspostavljanje saradnje u obostranom interesu.

Tokom sastanka je bilo riječi i o mogućnosti organiziranja foruma privrednika dvije države. Ambasador Čohodarević je pozvao pakistanske privrednike da učestvuju na  13. međunarodnoj investicijskoj konferenciji „Sarajevo Business Forum“.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.